Medborgarförslag
Vad kan förslaget handla om?
Förslaget kan gälla allt som rör kommunens verksamhet och som kommunen är ansvarig för. Däremot kan det inte handla om personärenden eller myndighetsutövning mot enskild, till exempel beviljande av bygglov eller försörjningsstöd. Förslaget får inte vara rasistiskt, odemokratiskt eller strida mot lag eller författning. Alla inkomna förslag är allmänna handlingar som i detta fall också är offentliga. Det betyder att vem som helst har rätt att ta del av inkomna förslag.
Vilka kan lämna förslag?
Det är bara peronser som är folkbokförda i Åmåls kommun som kan lämna ett medborgarförslag. Om ni är flera personer som står bakom förslaget ska ni istället använda våra blanketter för medborgarförslag. Detta eftersom varje person måste fylla i sina personuppgifter och skriva under förslaget. Blanketter
Vad händer när jag skickat in mitt förslag?
När du har lämnat in ett medborgarförslag sker en granskning av förslaget. Därefter tas det upp på närmast följande kommunfullmäktige. Fullmäktiges sammanträden hålls i regel sista onsdagen i månaden. Om kommunfullmäktige godkänner att förslaget får lämnas skickas det vidare för utredning hos någon av kommunens nämnder.
Efter att förslaget har utretts tas beslut i berörd nämnd om att godkänna eller avslå förslaget. Därefter skickas nämndens beslut vidare till kommunstyrelsen som fattar beslut om att godkänna eller avslå förslaget. Kommunstyrelsens beslut skickas därefter vidare tillbaka till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut, att anta eller avslå medborgarförslaget. Du kommer därefter att få ett besked skickat till dig om hur kommunfullmäktige har beslutat. Målsättningen är att medborgarförslaget ska utredas inom ett år.
Vad kan påverka den totala ärendetiden?
- Arbetsbelastningen hos berörda handläggare.
- Omfattningen av de utredningar som behövs till underlag inför beslut.
- Antal nämnder som ska fatta beslut om förslaget innan det kan tas upp för beslut i kommunfullmäktige.