Här kan du ansöka om att nyetablering eller förändring av fristående verksamhet.
Avgift i samband med ansökan
Observera att ansökan om nyetablering av fristående förskola är avgiftsbelagd och avgift enligt gällande taxa kommer tas ut. Avgiften ska betalas i samband med ansökan och ärendet tas inte upp till prövning om avgiften ej kan betalas.
Även vid väsentliga förändringar i verksamheten så som utökning av platser, byte av lokaler etc. som kräver att en ny ansökan görs tas en avgift ut i samband med anmälan. Avgiften ska betalas i samband med ansökan och ärendet tas inte upp till prövning om inte avgiften kan betalas.
För aktuella avgifter, se beslut från Kommunfullmäktige.
Handläggning
När vi tagit emot ansökan bereds ärendet av verksamhetschef i förskola. Verksamhetschef kommer att ta en kontakt för dialogmöte med fristående huvudman och rektor. Det är Kultur- och utbildningsnämnden som fattar beslut om ansökan ska beviljas. Kultur- och utbildningsförvaltningen ska utreda ärendet skyndsamt och handläggningstiden för inkommen komplett ansökan varierar, men är vanligtvis omkring ca 4 månander. Du bör därför ansöka i god tid före den planerade verksamhetsstarten.
Krav på verksamheten
Skollagen ställer krav på verksamheten. För att få tillstånd att starta krävs det att det i ansökan framgår att verksamheten har förutsättningar att leva upp till kraven. Skolverket har i flera skrifter sammanfattat vilka krav som ställs på de olika formerna samt publicerat allmänna råd. Innan du ansöker om att starta verksamhet bör du studera skollagens bestämmelser och publikationer från Skolverket.
Bidrag från kommunen
Om verksamheten har fått godkänt att starta så är hemkommunen (dvs. den kommun där inskrivet barn är folkbokfört) skyldig att lämna bidrag. Bidraget betalas ut i form av ett grundbidrag för varje inskrivet barn och ska avse kostnader för
- omsorg och pedagogisk verksamhet
- pedagogiskt material och utrustning
- måltider
- administration
- mervärdesskatt
- lokalkostnader
Grundbeloppet bestäms efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning till sin egen verksamhet. Utöver grundbidraget kan verksamheten få bidrag om det finns omfattande behov av stöd till enskilt barn.