För vem är bidraget avsett?
En förening per tätort utanför centralorten Åmål som också uppfyller Åmåls kommuns generella kriterier i Riktlinjer för föreningsstöd i Åmåls kommun.
Tid för ansökan och beslut: Ansökan skickas in efter avslutat verksamhetsår, dock senast sista april. Åmåls kommun ska besluta om bidraget inom fyra veckor från det att ansökan har inkommit.
Om bidraget
Föreningar som arbetar för att ställa lokaler till allmänhetens förfogande i de tätorter som ligger inom Åmåls kommun, men utanför staden Åmål, kan ansöka om underskottsbidrag för lokalhållande förening. De tätorter som omfattas är Ånimskog, Tösse, Tydje, Mo, Fengersfors, Fröskog och Edsleskog. Samverkan mellan orter är möjlig.
Avsikten med bidraget är att boende och besökande i tätorterna ska ha tillgång till en samlingsplats som kan tjäna som samlingspunkt och plats för lokala arrangemang, event, möten och annan samhällsstärkande samvaro.
Underskottsbidraget kan sökas om den lokalhållande föreningen trots andra bidrag och välskött ekonomi (medlemsavgifter, bokningsavgifter och andra inkomster) uppvisar ett underskott i de löpande kostnaderna.
Underskottsbidraget söks per verksamhetsår och begränsas till maximalt 50 000 kronor, eller om underskottet överstiger 100 0000 kronor till maximalt 50 procent av verksamhetsårets underskott per förening.
Vid beräkning av underskottet får enbart löpande kostnader som kan anses förenade med lokalens öppethållande inkluderas, så som el, uppvärmning, fastighetsförsäkring, arrende, sotning, vatten/avlopp, ränta på lånat kapital (upp till 500 000 kr), fastighetsavgift, sophämtning och mindre underhållskostnader. Renoveringar eller underhållskostnader kan inte räknas med i underskottet som berättigar föreningen till underskottsbidrag.
Förskott på underskottsbidrag
Kommunen kan bevilja förskott på underskottsbidrag. Föreningen som för ett visst verksamhetsår önskar sådant förskott ska lämna in en plan för sin ekonomi (budget) för det aktuella verksamhetsåret.
Förskott kan lämnas med upp till 75 procent av det av kommunen godkända budgeterade underskottet. Förskottet utbetalas i början av verksamhetsåret i samband med slutreglering av det föregångna årets bidrag.